Groen-Vooruit Lochristi wil Gele Brooddozen verstrekken aan bejaarden

Persbericht

Verstrekken van gele “brooddozen”.

De steden Gent en Brugge hebben een tijd geleden –als proefproject-“gele brooddozen” uitgedeeld aan hun bejaarden en hulpbehoevenden. Bedoeling is dat de mensen de doos in hun koelkast stoppen met alle basisinformatie die spoedartsen en andere hulpverleners kunnen nodig hebben in crisissituaties. Met die dozen hoopt men levens te redden en tijd te winnen.

Als een bejaarde, hulpbehoevende plots valt of vermist geraakt, gaat vaak kostbare tijd verloren omdat de spoeddiensten en andere hulpverleners elementaire informatie over de betrokkene maar niet kunnen vinden. Daar kan verandering in komen  door al die informatie in een gele doos te stoppen en die vervolgens in de koelkast te leggen.

Ongeveer iedereen heeft een koelkast. Dus dat is de beste plek om die gele doos met die informatie te bewaren. Door een sticker op de binnenkant van de voordeur weten hulpverleners dat zo’n doos in de koelkast zit. In de doos vind je een invulboekje met daarin contactpersonen en medische gegevens zoals de bloedgroep, allergieën, ziektes, plus er is plaats voor zaken als een medicatieschema, een afspraak over al dan niet gewenste medische handelingen.

Ingevolge corona is de eenzaamheid en de daarbij horende angst – zéker bij ouderen – groot, ondanks goedbedoelde initiatieven als boodschappenhulp aan huis, vrijwilligers die zich inzetten om telefonisch een praatje te slaan…

Uit  analyse van het proefproject in Ledeberg blijkt dat 75 procent van de mensen die een gele doos in huis hebben,  tevreden tot zeer tevreden is. 90 procent zou de doos aanraden aan andere mensen. En 42 procent voelt zich veiliger met een gele doos in de koelkast. Het zijn vooral de alleenstaanden die aangaven dat de doos hun veiligheidsgevoel verhoogt.”

Inmiddels werden in de gemeenteraad van Oudenaarde en Wielsbeke de “gele dozen “ook ter sprake gebracht.

Op de gemeenteraad van oktober 2020 en de gemeenteraad van januari 2021 heeft de fractie “Groen-Vooruit”  de vraag gesteld of het niet opportuun zou zijn “ gele brooddozen” te verstrekken aan onze bejaarden.

Buiten het “ we zullen het bekijken “ en “andere prioriteiten” werden  nog geen acties ondernomen.

Toch kan men met  een minimum aan inspanning en kosten deze dozen verstrekken

Er dient alleen een schrijven gericht te worden aan mensen die speciale zorg nodig hebben en  65 plussers, waar men het principe en de plaats van afhaal vermeldt, of eventueel folders bij dokters, kinesisten, apothekers, bib, het lokaal dienstencentrum te leggen.

De gratis dozen kunnen dan o.a. afgehaald worden in de plaatselijke apotheker, het dienstencentrum, bib….

Eigenlijk is het een kleine financiële investering voor een broodnodig hulpmiddel, die ondertussen zijn nut via proefprojecten bewezen heeft.

Met vriendelijke groet,

Anne-Marie Vanhee

Gemeenteraadslid “Groen-Vooruit”